KURUMSAL
SON DUYURULAR
MUTLU BİR BAYRAM DİLERİZ!
10 Nisan 2024FİRMANET YAZILIM VE TEKNOLOJİ A.Ş. KURUMSAL ÜYELERİMİZ ARASINA KATILDI!
01 Şubat 2024FİRMANET YAZILIM VE TEKNOLOJİ A.Ş. ANA SPONSORUMUZ OLDU!
01 Şubat 2024OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI ERTELEME TUTANAĞI
29 Ocak 2024OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI DUYURUSU
26 Ocak 2024HAZAL KARAMAN Yazarın Tüm Yazıları
Gerçek Problemleri Çözümlemek
Endüstri Mühendisliğini diğer mühendisliklerden ayıran temel özelliklerden bir tanesi de problemi doğru tanımlamak ve belirlenen problemi çözümleme yolunda stratejik düşünebilmektir. Bu, alışkanlık haline getirdiğimiz düşünme metotlarını bilinçaltına işlemek ve
kurumun bir kültürü haline getirebilmeyi başarmaktır. Hiç işyerimizde veya bulunduğumuz ortamda gerek iş arkadaşlarımız ya da iletişimde
bulunduğumuz kişilerle gerçekleştirdiğimiz diyaloglarda çekişme yaşadığımız olmadı mı? Ve bir şeyleri değiştirmekte mutabık kalmak zorunda olduğumuz durumlara bir bakalım. Ya da
istemeden doğru bakamadığımız için verdiğimiz ödünlere. Şimdi sadece tek bir ortak hedefle problemin tespiti ve çözümü için bir araya gelip ikili ve/veya grup diyalogları yürüttüğümüzü düşünün… İletişim kurmayı ve yürütmeyi ve problem çözmeyi anlamak…
Bir kereliğine geçici olarak anı kurtarmak için yapılan kısa hamleler yerine uzun vadeli kalıcı çözümler üretmeye ne dersiniz?
Gelin problemin hatlarını verimli bir şekilde belirlemenin ve üretilen çözümlerin kişilerce başta karşı çıkılmasına rağmen sonunda kabul görmesinin altın kurallarına bakalım.
Paylaşmak ve Karşındakini Dinlemek – Diğer insanların bakış açılarını anlamak sorunun temeline inmekte önem arz etmektedir. Duyguları, motivasyonu, düşünce gücünü ve tecrübeleri doğru zamanda paylaşabilmek… Karşıt görüşteki diğer kişiyi de ikna etmenin
yollarından biri onun da bu sorunun tespitinde ve çözümünün bir parçası olduğunu hissettirmekten geçer. Dinlemenin en önemi amacı ise karşıt görüşle zor şartlarda nasıl çözüm yoluna gidilebileceğini deneyimlemektir. İyi bir iletişim becerisi ile zor şartları yönetim ekipçe galip çıkmaktır.
Albert Einstein’ın dediği gibi “Her zorluğun içinde bir fırsat yatar.” Zorluklardan fırsatları yakalayarak değişimin parçası olmaktır asıl mesele…
Değişim İçin Plan Geliştirmek – Problemi diğer ekip üyelerinin de gözünden tanımlayarak problemin doğru planlamasını sağlamak.
Doğru Problemi Doğru Analiz Metotları İle Analiz Etmek – Verimsiz iletişim noktalarını süreçten çıkartmanın yollarını aramak bizi nihai sonuca daha hızlı ulaştıracaktır. Unutulmamalıdır ki insanları değiştirmeye çalışmak yerine iletişimlerde etkileşimin artmasını sağlamak, süreci geliştirmek ve problemi çözümleme yolunda çatışmaları yönetmemizi
kolaylaştıracaktır.
Planı Uygulamak – Sürdürebilir ve kısa kontrol mekanizmaları kurmak sistemin ne kadar faydalı çalıştığına işaret ederken, bir yandan da iletişim halinde bulunduğunuz takım üyelerinin de ne amaç için bir arada olduklarını hatırlamayı ve iletişimi sıcak tutmayı sağlar.
Hatta mümkünse organizasyon kültürüne ve şirket yapısına uygunluğuna göre diğer takım arkadaşlarımızın konu ile ilgili bizi kontrol etmelerini sağlayabiliyorsak; bir iç denetim mekanizmasını kurmayı başarmışız demektir. Böylece ekip olarak sorumluluk almış olup, problem çözmeye yaklaşımımız işletme ruhuna bizim belirlediğimiz şekilde işlenecektir.
Sonuçları Değerlendirmek – Eski metotlarla yeni metotlarımızı, kurduğumuz sistemdeki aksaklıkları, çıkarılan dersleri, konuya ilişkin çıkan çatışmaları, iletişim eksikliklerini, ekip üyelerinin problem tanımına yaklaşımlarının kıyaslanması, geliştirilen çözüm tekniklerinin
faydasını analiz edelim.
Sonunda kendimize şu soruyu sormalıyız. “Daha az negatif tepki ve geri bildirim ile daha tatminkâr sonuçlar ve anlaşmalar sağlayabildik mi? Hayır ise neden? Gerektiği Yerde Planı Değiştirebilmek – Doğru değişimi gerçekleştirmek; revize planın fayda sağlaması için bir önceki plandan beklediğimiz sonucu alamayışımızın sebeplerini araştırmamız bize ışık tutacaktır.
Hazal KARAMAN